Dikkat Dağınıklığı Nedir?
Dikkat dağınıklığı nedir sorusuna verilecek kısa yanıt; bir işe odaklanamama, verilen işi sonuna kadar sürdürememe, konsantrasyon bozukluğu olarak tanımlanan bir hastalıktır. Genellikle hiperaktivite bozukluğu ile birlikte ele alınır. Hiperaktivite bozukluğu ile dikkat dağınıklığı birbirine benzer özellikler gösterir. Ancak dikkat dağınıklığında genel olarak konsantre olamama büyük bir problemdir. Özellikle okul çağı grubundaki çocuklarda sık görülür. Vitamin eksikliğine bağlı olabileceği gibi çeşitli psikolojik durumlara, aile içi iletişim ve çatışmalara bağlı olarak da ortaya çıkar. İlk neden ise bireyin kendi duygu ve düşüncelerini net olarak ifadede edememesidir. Belirli bir konu üzerinde odaklanmadan konudan konuya geçebilir, yerinde duramayabilir verilen işi devam ettiremeyebilir. Okul çağındaki çocuklarda okuma-yazma ve ödev yapmayı önemli ölçüde etkileyerek derslerdeki başarıyı düşürebilir. Bu tabloya ek olarak genellikle unutkanlık da eklenir.
Dikkat Dağınıklığı Belirtileri Nelerdir?
Dikkat dağınıklığı nedir başlıklı bir yazıda, dikkat dağınıklığının belirtilerine değinmemek olanaksızdır. Dikkat dağınıklığı belirtileri kolaylıkla fark edilebilir. Ancak birey bu durumun farkındaysa bu belirtileri gizlemeyi başarabilir. Okul dönemindeki çocuklarda bu belirtiler genellikle öğretmenleri tarafından tespit edilir. Dikkat dağınıklığı belirtileri arasında:
- Meşgul olunan işten kopma, tekrar o işe geri dönememe
- Dalgınlık ve hata yapmaya eğilimli olma
- Önemli, konsantrasyon gerektiren işlerde başarılı olamama
- Unutkanlık, hafızada dağınıklık
- Verilen görevleri, günlük aktivite ve yapılması gereken rutin işleri sürekli erteleme, aksatma hali
Sayılabilir. Bu sayılan belirtiler uzun süre gözlemlenerek net bir şekilde ortaya çıkarılabilir. Belirtiler hakkında emin olunduysa mutlaka alanında uzman bir psikolog ya da psikiyatristten yardım alınarak bu durum en kısa sürede çözülmeli, bireyin rahatlaması sağlanmalıdır.
Dikkat Dağınıklığı Tedavisi
Dikkat dağınıklığında bireyin hastalık öyküsünü ayrıntılı bir şekilde almak ve bireyi analiz etmek çok önemlidir. Öncelik olarak psikiyatristler tercih edildiğinde daha çok ilaç tedavisi ile bireyleri toparlamaya çalışırlar. Psikologlar ise psikoterapi, grup ve sosyal terapiler yaparak bireyin sorumluluk almasını ve istenilen şekilde, istenilen sürede yapılmasını hedeflerler. Uygulamaya dayalı bu tedavi yöntemi bireyler üzerinde güçlü etkiler ortaya çıkarabilir. Tedavide başarı oranı daha yüksektir. İki tedavi bir arada yapılarak kısa sürede olumlu sonuçlar alınabilir. Dikkat dağınıklığı nedir sorusuna yanıt verebilen biri, karşı karşıya kaldığı bu sorunu yani düşmanı tanıyacak ve ona göre önlem almayı başarabilecektir.