Deliryum Nedir? Deliryum Belirtileri Nelerdir?

Deliryum Nedir? Deliryum Belirtileri Nelerdir?

Psikiyatri tarihinde ilk olarak tanımlanan hastalıklardan biri olan deliryum aslında görülme oranı çok yüksek olan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Hastanede yatan özellikle yoğun bakım servisinde yatan hastalar arasında bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Hastanın uyku ile uyanıklık arasında bir dönem geçirmesine sebep olan deliryum, ateşli hastalık geçirenler, zehirlenme, ağır gıda alımı ya da enfeksiyon durumlarında görülebilmektedir. Peki tam olarak deliryum nedir?

Deliryum Belirtileri Nelerdir?

Hastalık öncesi dönemde aşırı endişe, huzursuzluk, uykuda sayıklama ve anksiyete, başlama evresinde endişeli olma durumunda artışlar, uykuda kabuslarla birlikte sayıklama, baş ağrısı, sürekli yorgun ve halsiz hissetmek, fazla uyumak ya da hiç uyumamak, hastalık başladıktan sonra ise konuşmada bozulma, anlamlı cümle kurma becerisinin yavaş yavaş kaybolması, konuşurken alakasız ya da saçma kelimeler kullanılması, hafızada özellikle yakın döneme ait kısımda meydana gelen bozulmalar, psikolojik durumda belli bir değişim, mekan kavramının kaybolmaya başlamasıyla nerede olduğundan emin olamama, şiddetli uyku bozukluğu deliryum belirtileri nelerdir sorusuna verilecek temel düzeyde yanıttır.

Deliryum Tipleri

Hiperaktif tip deliryum; halüsinasyon ve hayal görme durumlarının ön planda olduğu, hastanede kalmalarına daha az gerek görülen hastalardır. Hipoaktif tip deliryum olarak teşhis alan hastanın uyanıklık durumundaki belirgin azalma önemli bir karakteristiktir. Hastalar genelde halsiz ve yorgun görünürler. Karışık tip deliryum ise diğer iki tipin özelliğini de taşımaktadır. Belirtiler ara ara değişim gösterebilir.

Deliryum teşhisi zor bir hastalıktır. Deliryum belirtileri nelerdir dendiğinde, bu belirtilerin farklı hastalıklarda da bulunma ihtimali, birçok psikolojik hastalık ile olan benzerliği, hastalığın teşhisini imkansıza yakın bir hale getirmektedir. Dışa dönük insanlarda belirtiler ve belirgin farklar daha hızlı gözlemlenebildiği için daha hızlı tanı konulurken, içine kapanık ve durgun insanların bu hastalığa sahip olup olmadığını bulmak çok zordur. Ayrıca hastalık hakkında bilinenlerin çok az olması ve sağlık personelinin de bu konuda çok bilinçli olmadıkları için hastalığa karşı yeterince bilgili ve meraklı olmamaları durumu zorlaştırmaktadır.

 

(Toplam 188 ziyaret, bugün 1 ziyaret)

Bir yanıt yazın

*